Rywalizacja w Pucharze Świata rozpoczęła się na dobre. Przed nami ostatnie w tym roku zawody. Kombinatorzy walczą o pucharowe punkty a w konsekwencji kwalifikację na Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Soczi, które są najważniejszą imprezą tego roku. relacje w Eurosporcie HD i Eurosporcie 2 HD.
Polscy kombinatorzy norwescy ledwo skończyli rywalizację na zimowej Uniwersjadzie a już od piątku rywalizować będą w kolejnych zawodach Pucharu Świata w Schonach. Do Niemiec pojadą wszyscy nasi reprezentanci z akademickich igrzysk czyli Adam Cieślar, Paweł Słowiok oraz Szczepan Kupczak. Na miejscu trenerzy zdecydują kto wystąpi w każdym z konkursów, ponieważ Polska może wystawić tylko dwóch reprezentantów w obu konkursach. Następne zawody Pucharu Świata zaplanowano w Rosji. Do Czajkowskiego pojadą Adam Cieślar i Szczepan Kupczak. W zawodach nie wystartuje na pewno cała światowa czołówka przez co naszym zawodnikom może być łatwiej zdobyć pucharowe punkty a Szczepan Kupczak nadal walczy o indywidualną kwalifikację do Igrzysk Olimpijskich. Paweł Słowiok wraz z Andrzejem Gąsienicą wystartuje w zawodach Pucharu Kontynentalnego w Hoeydalsmo. Wcześniej naszych zawodników będzie można zobaczyć w świątecznym konkursie Mistrzostw Polski w skokach rozegranych 26 grudnia w Wiśle.
W klasyfikacji generalnej prowadzi Niemiec Eric Frenzel, który tryumfował w ostatnich zawodach. Na drugiej pozycji znajduje się Akito Watabe. Podium uzupełnia Mikko Kokslien. Najlepszy z Polaków – Adam Cieślar zajmuje 37 pozycję z dorobkiem 9 pkt.
Relacje z weekendowych zawodów zagoszczą na antenie Eurosportu HD oraz Eurosportu 2 HD. W sobotę zobaczymy całą rywalizację, w niedzielę stacja pokaże tylko konkurs skoków. Zmagania kombinatorów norweskich skomentuje Adam Probosz.
SOBOTA – 21 GRUDNIA 2013
09:30 Puchar Świata, Schonach, Niemcy: SKOKI
Komentarz: Adam Probosz
14:30 Puchar Świata, Schonach, Niemcy: BIEG DO GUNDERSENA
Komentarz: Adam Probosz
NIEDZIELA – 22 GRUDNIA 2013
10:15 Puchar Świata, Schonach, Niemcy: SKOKI
Komentarz: Adam Probosz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.