Istnieje wiele egzotycznych owoców, które mają zdrowy skład i niezwykły smak. Jednym z takich owoców jest marakuja. Ma wiele przydatnych właściwości, ma bardzo przyjemny smak, który nie pozostawia obojętnym ani dzieci, ani dorosłych.
W artykule opowiemy Ci, jak i gdzie rośnie marakuja owoce, jej dobroczynne właściwości dla organizmu, zastosowanie w kuchni i jak prawidłowo ją spożywać.
Jak wygląda marakuja
Z wyglądu marakuja przypomina nieco śliwkę. Owoc ma duży rozmiar o średnicy od 40 do 80 mm. Kolor może być jasnożółty, soczysty fioletowy, czerwony, różowy, w zależności od odmiany. Okrągły, lekko wydłużony kształt. Skórka jest gęsta, elastyczna, o pomarszczonej powierzchni. Gładka skórka jest charakterystyczna dla niedojrzałych owoców.
Pod skórką znajduje się soczysty, galaretowaty miąższ o żółto-pomarańczowym kolorze z dużą ilością drobnych nasion. Nie ma dużych kości.
Jak smakuje marakuja
Soczysty i słodki miąższ marakui ma niezwykły smak. Ktoś porównuje go do smaku rokitnika i kiwi, inni odnajdują nuty brzoskwini, truskawki, śliwki, agrestu i moreli w jasnym posmaku dojrzałych owoców.
Gdzie i jak rośnie
Marakuja pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych Brazylii. Obecnie egzotyczny owoc o wielu użytecznych właściwościach jest z powodzeniem uprawiany na plantacjach w różnych krajach pasa równikowego, gdzie panuje gorący klimat tropikalny.
Owoce męczennicy uprawiane są w Tajlandii, Wietnamie, Australii, RPA, Ameryce Południowej, Indiach i na Wyspach Hawajskich. Owoce rosną na wieloletniej roślinie pnącej o długich gałęziach i dużych liściach z charakterystycznymi zębami na brzegach.
Przydatne właściwości marakui
Dzięki bogatemu składowi marakuja ma właściwości lecznicze i jest z powodzeniem stosowana w medycynie ludowej i tradycyjnej w walce z różnymi chorobami.
Przydatne właściwości owoców tropikalnych:
- poprawia pracę przewodu pokarmowego, reguluje procesy trawienia;
- normalizuje ciśnienie krwi;
- wspomaga pracę serca;
- poprawia krążenie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
- przywraca stan naskórka, działa leczniczo w leczeniu chorób dermatologicznych;
- poprawia widzenie, służy do zapobiegania chorobom okulistycznym;
- zmniejsza ryzyko guzów nowotworowych;
Zastosowanie w gotowaniu
Z miąższu marakui przygotowywane są pyszne desery, nadzienia do słodkich ciast, sałatki owocowe, sosy i musy. Owoc służy do dekoracji wyrobów cukierniczych. Napoje tonizujące, koktajle, syropy przygotowywane są z soczystej miazgi. Sok owocowy dodawany jest do herbaty, aby stworzyć przyjemny aromat i niepowtarzalny smak.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.